2 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα για την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος

Η ημερομηνία 2 Απριλίου προτάθηκε και ψηφίστηκε από τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως παγκόσμια ημέρα για την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.Η ημέρα αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε δυο ανθρώπους. Στον Bob και την Suzanne Wright, παππούδες ενός παιδιού με αυτισμό στην Αμερική. Το 2006 ίδρυσαν την οργάνωση Autism Speaks η οποία έχει στόχο την εξεύρεση και την διάθεση πόρων στην έρευνα για τον αυτισμό, τόσο σε επίπεδο αιτιών όσο και σε επίπεδο μεθόδων αντιμετώπισης. Οι Wrights λοιπόν, εκτός της σύστασης της οργάνωσης αυτής, πρωτοστάτησαν και στην καθιέρωση της ημέρας ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό, αλλά και στην εκστρατεία Light Up Blue, κατά την οποία δράση αυτή σε περισσότερες από 150 χώρες που συμμετέχουν φωταγωγούνται με το μπλε χρώμα του αυτισμού σημαντικά κτίρια.

Τόσο αυτή την ημέρα, όσο και όλο τον Απρίλιο πραγματοποιούνται παγκοσμίως εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού και των ειδικών για θέματα γύρω από την διαταραχή. Σύμφωνα και με το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, σκοπός είναι η συμμετοχή όλων των σχετικών οργανώσεων και κυρίως η ευαισθητοποίηση όλων των θεσμών και των επιπέδων της κοινωνίας μας.

Λόγω της ημέρας, λοιπόν, η εκπαιδευτικός του Τμήματος Ένταξης και οι εκπαιδευτικοί της Παράλληλης Στήριξης σε συνεργασία με τους δασκάλους των δώδεκα γενικών τάξεων του σχολείου μας, ενημέρωσαν τους μαθητές και συζήτησαν μαζί τους σχετικά με τα άτομα που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, παρουσίασαν βίντεο και ζωγράφισαν έναν μεγάλο καμβά για την παγκόσμια αυτή ημέρα, όπου κάθε παιδί έβαλε το δικό του λιθαράκι και όλα μαζί δημιούργησαν κάτι ξεχωριστό και μοναδικό.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τις δράσεις: